Tulevia tapahtumia

Tällä hetkellä ei ole suunniteltuja tapahtumia Suomessa, liittyen Atarashii Naginataan.

Menneitä tapahtumia

Lista tapahtumista, joilla on ollut merkitystä naginatan harrastamiselle Suomessa.

Naginatasta lyhyesti

Atarashii Naginata on Japanilainen kamppailulaji joka keskittyy pitkän aseen, naginatan harjoitteluun. Naginata-ase on lähes kaksimetrinen puukeppi jonka varteen on kiinnitetty vajaan puolen metrin mittainen terä. Atarashii Naginataa kutsutaan usein lyhyesti naginataksi, samoin kuten siinä käytettyävää asetta, joka aiheuttaa usein sekaannuksia. Englannin kielisissä teksteissä lajin nimi on usein kirjoitettu isolla alkukirjaimella ja aseen nimi pienellä.

#naginata

Nykyisessä muodossa tuo terä on valmistettu bambusta ja teräksistä naginataa tapaa enää vain museoissa tai asekeräilijöiden kokoelmista.

Naginatan harjoittelussa kaksi naginata-aseella varustettua harrastajaa kohtaa erilaisten määrättyjen pariharjoitusten kautta. Pidemmälle edenneet voivat pukeutua suojavarusteisiin ja otella toisiaan vastaan ennalta määrättyjen sääntöjen puitteissa.

Näillä sivuilla kerrotaan Atarashii Naginata:n (naginata) ja Jikishinkageryū Naginatajutsu:n (koryu) harjoittelusta. Kumpaakin voi harjoitella säännöllisesti Helsingissä ja pienimuotoisten leirien yhteydessä muualla Suomessa.

Historiallisesti naginata-ase on ollut miesten käytössä taistelutantereella ja naisten keskuudessa kodin puolustamiseen, ensisijaisesti ratsuväkeä ja miekkaa käyttävää vastustajaa vastaan.

Japanin Meiji-kaudelle saapuessa Naginata liittyi tyttöjen koululiikuntaan ja oikeastaan tästä syystä sen koetaan olevan suositumpi naisten keskuudessa.

Japanissa harrastajista yli 90% on naisia, mutta Japanin ulkopuolella harrastajakunta koostuu tasapuolisesti sekä miehistä että naisista.

Naginata harjoituspuku koostuu valkoisesta lyhythihaisesta takista ja mustasta tai tumman sinisestä hakamasta. Valkoista vyötä voi käyttää hakaman alla saadakseen asun pysymään tukevammin paikallaan.

Harjoituspuku (takki ja hakama) maksavat noin 90 € ja harjoitusnaginata (shiai-yo naginata) noin 80 €. Myöhemmin voi hankkia suojavarusteet, joista koostuvaa settiä kutsutaan nimellä bogu. Tähän kuuluvat kypärä (men), rintapanssari (dō), hanskat (kote), vyötärösuoja (tare) ja säärisuojat (sune-ate). Näiden yhteishinta alkaa noin 600 €:sta, mutta niitä ei tarvitse hankkia kaikkia kerrallaan ja harjoittelussa niiden käyttöön ryhdytään suoja kerrallaan, aloittaen sune-atella.